Bursa'nın belli başlı
markalarından birisi haline gelen “Abidin Usta”, markanın
yaratıcısı Abidin Özen'ın vefatından sonra da büyüyerek
yoluna devam ediyor. Abidin Özen'in oğlu Şakir Özen ile yeğeni
Refik Özen, Abidin Usta'nın yanında yetişmiş birer girişimci
olarak bir yandan işlerini büyütmeye, bir yandan da Abidin Özen'in
anısını kalıcı hale getirmek için çalışmaya devam ediyorlar.
Geçtiğimiz hafta,
Şakir ve Refik Özen ile görüştük ve iş dünyasının yakından
tanıdığı, pek çoğunun şehir merkezine uğradığında
yemeklerinden tattığı Abidin Özen'in yokluğunda yapılanları
konuştuk. Tabi aile, yemek alanındaki deneyimlerini toplu yemek
sektörüne de yansıtıyordu ve Örnek Yemek firması Bursalı toplu
yemek firmaları arasındaki yerini koruyor. Genç girişimcilerle hem
Abidin Usta'yı hem de Örnek Yemek'i konuştuk. İşte yönelttiğimiz
sorular ve yanıtları:
- “Aşçı tabağından
en lezzetli anılar: Abidin Usta” kitabı ile adeta Abidin Özen'i
yeniden aramızda görür gibi oluyoruz. Önce bu kitap hakkında
birşeyler söyler misiniz?
Refik Özden: Hem
Abidin Usta Sofrası, hem Örnek Yemek Sanayi olarak meslekte 50.
senemize geldik. 1967 yılında başlayan süreç 2017'de 50. yılına
giriyor. Bu yarım asır demek. Geride 50 yılı bırakmış olmanın
bir sorumluluğu var ve bu bizim için çok önemli. Biz Şakir ile
birlikte, hem Abidin Usta ismini biraz daha kalıcı hale getirmek,
hem de onun anısını yaşatmak adına, anı biyografi tarzında bir
kitap hayalimiz vardı, onu gerçekleştirdik.
Arzumuz Abidin Usta'nın
Bursa'nın bir markası olması. Hem Abidin Usta'nın adını
yaşatalım, hem de bu markayı geliştirelim diye. Şu anda Abidin
Usta olarak 3 şube ile faaliyetimizi devam ettiriyoruz. Diğer
taraftan da da Örnek Yemek olarak günlük 10 bin kişilik yemek
kapasitemizle faaliyetimize devam ediyoruz. Orada da çok ciddi bir
revizyona gittik. Hem üretim sahasında yenilikler yaptık, hem de
idari birimleri oldukça yeniledik. Biz kazandığımız parayı
mesleğimize, işimize yatırma alışkanlığımızı Abidin
Usta'dan kazanmıştık. Abidin Usta da hep daha yeni neler
yapabilirimin gayretinde olan birisiydi. Bizler de bu geleneği devam
ettiriyoruz. İnşallah daha nice senelerimiz olur. Bizler ve
bizlerden sonraki nesil de bu işi devam ettirsin, arzumuz var.
Adımlarımızı buna göre atıyoruz, projeksiyonlarımızı buna
göre yapmaya çalışıyoruz. Güzel gittiğimize inanıyorum. Bursa
halkı da sağolsun, hem Abidin Usta'ya hem Abidin Usta'nın
lezzetlerine sahip çıkıyor. Herkese müteşekkiriz. Doyduğumuz
şehri biz de lezzetlerimizle doyurmaya çalışıyoruz.
Kitapta Abidin Usta'nın
hem kendi özel hayatını ve ticari hayatında karşılaştığı
zorluklar ve onun mücadelesi... 1958 yılında Kosova'dan, sıfırdan
başlayan bir hayat mücadelesi vardı, çıraklıktan bu yana
mesleğe girmiş olan birisiydi. Onun bu hayat mücadelesini Bursa
halkına tanıtma arzumuz vardı. Hem de bizden sonraki nesiller de
Abidin Usta'yı unutmasın diyorduk. Bunu kalıcı hale getirme ve
yaşatma adına bir çalışma bu kitap.
- Çıtası yüksek bir
Abidin Usta profili üzerindesiniz. İşiniz zor...
Türkiye'de esnaflık
gerçekten çok önemli bir okul. Biz bunu böyle görüyoruz. Esnaf
kimliğini taşıyanların sayısında bir azalma var. Esnaf kültürü
çok farklıydı. Bizim jenerasyon onu biraz yakaladık. Kısmen de
olsa o zenginlikleri görebildik. Çok önemli bir kültür esnaflık.
Bunun yaşatılması, yeni nesillere aktarılması da çok önemli.
Bunu da kitaplaştırmayı arzu ettik. Abidin Usta ile iş yapmış,
yemeğini yemiş, onunla bir şekilde hukuku olan dostlarının da
görüşlerini, anılarını alarak oluşturduk. 60'a yakın kişinin,
dostlarının, aile üyelerinin katkı koyduğu bir eser oldu.
- Kendisiyle ilgili
basında hayli röportaj yapılmış yazı yazılmıştı. Bunlardan
da yararlanmış olmalısınız.
Daha çok dostlarının
anılarına yer verildi. Gerçekten çok güzel anılar yer aldı.
Eski röportajlardan da birkaç anekdot yer aldı kitap içinde.
Gerçekten hoş, sıkıcı olmayan, fotoğraflarla da desteklenen
güzel bir eser oldu. Bursa halkının da beğeneceğine inanıyorum.
İnşallah Abidin Usta'nın ismini bizler de daha uzun yıllar
yaşatmış oluruz, inancındayız. Gayretimiz de oydu, hayalimiz de
oydu. Biz bu kitap ile bu hayali gerçekleştirmiş olmanın en
azından manevi huzurunu yaşıyoruz. İnşallah daha farklı
projelerle de Abidin Usta'nın ismini yaşatmaya devam edeceğiz.
- Abidin Özen'in
yanında yetiştiniz. Kuşkusuz ondan öğrendiğiniz çok şey
vardır. Atlatmak istediğiniz bir örnek var mı?
Abidin Usta ve Örnek
Yemek kardeş kuruluşlar. Sektörde 50 yıl gerçekten kolay bir
hadise değil. Türkiye şartlarında, bizler ikinci kuşak olarak
bunu devam ettirmenin sorumluluğunu da taşıyoruz. Çok zor bir
sektör hizmet sektörü. Çok hassas. Sürekli herşeye dikkat etmek
gerektiren bir iş. Dikkatli olmak zorundasınız. Bu işte 'pardon'
yok. Çalışıp çabalayıp bir kalite yakalamak, sonra da onu
sürdürebilmek, hatta daha da geliştirmek zorundasınız.
Yapacağınız bir hata, herşeyi altüst edebilir. Rahmetli Abidin amcam, 'Müşteri kuş gibidir derdi. Gerçekten de bir pır
deyince uçar gider, bir daha da onu geri getirmen çok zordur'
derdi. Bence de çok yerinde bir
tespit. Unutmadığım sözlerinden birisidir.
- Peki gerek Abidin
Usta lokantası gerek Örnek Yemek olarak, Abidin Özen'in vefatından
sonra, onun yaptıklarına yeni bir şeyler ekleyebildiniz mi?
Tabi ki. Biz Abidin
beyi biz 2011'de kaybettik. 8 Temmuz'daydı. Vefatından sonra
2012'de biz Abidin Usta olarak Kestel Şubemizi hayata geçirdik.
Kestel projesi Abidin Usta'nın da çok mutlu olacağı bir projeydi
ve Kestel projesini hayata geçirmek bizim için çok önemliydi.
Yemek sanayi ayağında da çok ciddi revizyonlar gerçekleştirdik.
Biz bunları yaparken, şunu hissediyoruz. Abidin Usta öldü, bu
işler bitti, inkıtaya uğradı olmasın.. Biz Abidin Özen'den
aldığımız bu bayrağı daha yukarılara çıkartalım, daha da
geliştirelim ve onun ismine layık olalım... Bizim çabamız,
sorumluluğumuz gayretimiz bu. Tabi bu manada gerçekten işimiz
kolay değil. Çünkü bize çok güzel bir isim bıraktı. Bütün
Bursa kamuoyunun sevdiği bir isimdi. Bizlerin de gayreti bu yönde.
Bu hayalimiz aslında vefatından sonraydı. Belki biraz gecikmeli
oldu. Ama öyle de olsa bunu hayata geçirmiş olduk.
- Abidin Usta şubeleri
çoğalıyor mu?
Kestel projesini hayata
geçirdikten sonra şehir dışından da çok teklifler var.
İstanbul'dan gelen sanayici müşterilerimiz var. İstanbul'a da
gelin diyenler var. Ama biz bunu biraz daha hazmederek yapmak
istiyoruz. Biraz daha... Çünkü bu işler önce ekip işi. Bizim
yanımızdaki ustalar hep Abidin Usta'nın kendi yetiştirdiği
ustalar, dolayısıyla bizim en büyük sermayemiz bu ekibimiz. Bunu
çok sağlam temellere oturtarak götürmek gerekiyor. Mesleğin
gerekleri açısından da bu böyle. Dolayısıyla biraz daha
hazmederek, bu işi daha da geliştirerek, inşallah sürdürmeye
devam edeceğiz.
- Abidin Usta'nın
bıraktığı yerde kalmayacaksınız yani...
İnşallah, bütün
çabamız bu. Örnek Yemek Sanayi'de 2 milyon liralık yatırm
yaptık. Kestel'deki 3. Abidin Usta Şubesi de yaklaşık 600 bin
liraya maloldu. Şu anda 600 metrekare alanı ile en büyük şubemiz
oldu. Kestel yöresinde özellikle iş adamlarımız ve sanayicilerin
yurt dışından gelen müşterilerini davet ettikleri önemli bir
merkez haline geldi. Kestel şubemizde, kent merkezlerindeki gibi
otopark sorunu da yok. Günde yaklaşık 40 çeşit yemek
çıkarıyoruz. O bölgede Türk mutfağının farklı lezzetlerini
sunuyoruz.
- Çalışan sayını
nedir?
Bizim Abidin Usta'nın
3 şubesinde toplam 65 kişi çalışır. Aşçı, garson vs. olarak.
Örnek Sanayi'de ise çalışan sayımız 140 kişi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder