“Bir musibet bin nasihattan evladır” demiş atalarımız… Tarımdaki çöküş temel
gıda fiyatlarında aşırı yükseliş ve dışa bağımlık noktasına gelince, toplumda arayışlar
da başlıyor gibi.
Bursa’da hem üretici hem de tüketicinin sırtında kambur “aracı” kesimi devre dışı bırakıp üreticinin doğrudan kooperatifleri aracılığı ile pazara çıkmasını öngören “Kendin Üret Pazarla-KÜP Koop” Hürriyet semtinde açılışa hazırlanıyor.
Bursa’da hem üretici hem de tüketicinin sırtında kambur “aracı” kesimi devre dışı bırakıp üreticinin doğrudan kooperatifleri aracılığı ile pazara çıkmasını öngören “Kendin Üret Pazarla-KÜP Koop” Hürriyet semtinde açılışa hazırlanıyor.
Deneyimli ziraat
mühendislerinden, Rıdvan Gökçe’nin de içinde bulunduğu bir grubun kooperatif
kurma hazırlığını duyunca sevinmiştim. Geçtiğimiz hafta kendisiyle, Hürriyet’teki
işyerinde buluştuk, hoş bir söyleşi yaptık.
Bizde yıllardır
uygulanan tarım politikalarının sonucu şu:
Üreten üretemez, tüketen de tüketemez hale geldi!
Üreten üretemez, tüketen de tüketemez hale geldi!
Doğa gezilerinde
tanık olduğumuz manzara aslında etin niye bu kadar pahalı olduğunu kanıtlıyordu.
Bursa’da, sadece Uludağ’ın eteklerinde on binlerce
büyükbaş ve küçükbaş hayvanın; sığır ve özellikle koyun ve keçinin, aylarca
bedava karnını doyuracak yaylalar, meralar, çayırlar öylece bomboş duruyordu.
Sadece otlaklar
değil, seneler önce ekilip biçilen tarım arazileri de terk edilmiş.
Rıdvan abi, Bursa’da son 30 senede terk edilen tarım alanlarının tam 1 milyon
dekar olduğunu hesaplamış…
Tabi, yıllardır
bu işin içinde olan Rıdvan abi, tarımdaki
çöküşün öyle masum gerekçelere dayanmadığı, gayet “hainane yasa ve uygulamalar”ın sonucu olduğunu düşünüyor. Ama bu
ülke bizim ve sonuçta bir çıkış olmalıydı.
Rıdvan Gökçe, “Kırk
yıllık rüyam” dediği kooperatif arayışını şöyle anlattı:
“Arayış 1,5 yıl önce başladı. Kooperatif mi olsun,
şirket mi olsun... 70 kadar toplantı yaptık. Sonunda bu sorunu ancak üretim ve
tüketim kooperatiflerini kombine etmek suretiyle çözebiliriz dedik. Şu anda 80
milyon nüfuslu ülkemizde 90 milyonluk bir tüketim pazarı var. Gıdanın yüzde
70’den fazlası ithal ürün. Diyoruz ki biz kendimiz üretelim. Topraklar boş. 40 binden fazla mühendis, veteriner boşta. Biz
önce kendi yiyeceğimizi üretelim.”
Yani kooperatif
hem kendisi üretmeyi, hem de çiftçinin ürettiği ürünleri, kent merkezindeki
şubeleriyle pazarlamayı hedefliyor.
Arazi hibe, kiralama, sözleşmeli üretim, ortaklık her yola açıklar.
Bursa’da bin 88 köyün 409’unda Tarımsal Kalkınma Kooperatifi varmış, bunların sadece 48’i faalmiş. Onlarla da işbirliği yapılacak.
Bursa’da bin 88 köyün 409’unda Tarımsal Kalkınma Kooperatifi varmış, bunların sadece 48’i faalmiş. Onlarla da işbirliği yapılacak.
Hatta ileride, Erzurum’dan Muğla’ya bütün kooperatiflerle ortak çalışma hedefi var.
“7 kurucu üyemiz var. Hemen katılacak 200
üyemiz hazır. Üreteceğiz, tüketeceğiz. Ürettiğimizi satacağız. Hukuki engelleri
hukukçularımızla aşacağız. Kuruluş işlemleri bitti. Yerimiz hazır, 3 tonluk
tankımız geldi. Çiğ süt satılacak. Soğutulmuş olarak, piyasanın altında, hijyen
şartlarında, tertemiz süt. Dana eti satacağız. Vatandaş kaliteli et yiyecek. Ay
sonuna kalmadan harekete geçeceğiz.”
KÜP Koop’un tarımdaki çöküşü sona erdireceğini söylemek çok iddialı olur. Ancak doğru adımlar atılırsa şansı var diye
düşünüyorum.
Şimdi,
önlerindeki en önemli tuzak, “para kazanalım” mantığı ile
kooperatifin, her köşe başında gördüğümüz ticari kuruluşlardan birisi haline dönmesi.
Çok kritik konular var: KÜP Koop mutlaka üreticiye en yüksek fiyatı ödemek, tüketiciye de en düşük fiyattan satmak zorunda!
Sadece çiftçinin
malını almak da yetmez. Üretimde bilgi, teknoloji, gübre, tohum, ilaç, işçilik,
nakliye vs. destekleri sağlayabilmeli.
Örneğin atıl arazilerin kullanımı, arazilerin toplulaştırılması, işletmelerin modernizasyonu, verimin artırılması, yerli ve milli tohum, fidan, fide, misel…
Damızlık sığır,koyun, keçi…
Sağım, budama, barınak, soğuk hava deposu, mera ve yaylaların kullanımı vs. vs.
Örneğin atıl arazilerin kullanımı, arazilerin toplulaştırılması, işletmelerin modernizasyonu, verimin artırılması, yerli ve milli tohum, fidan, fide, misel…
Damızlık sığır,koyun, keçi…
Sağım, budama, barınak, soğuk hava deposu, mera ve yaylaların kullanımı vs. vs.
Ve tabi,
tüketicilere de sadece piyasadan biraz düşük fiyatla satmak yetmez.
Satılacak sütün, etin kalitesi, hijyen…
Gıda denetimi, tazelik, insanların kolay ulaşımı…
Satılacak sütün, etin kalitesi, hijyen…
Gıda denetimi, tazelik, insanların kolay ulaşımı…
Yol uzun, şartlar
çetin…
KÜP Koop’a şimdiden başarılar diliyoruz.
KÜP Koop’a şimdiden başarılar diliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder